Na Zemlíne sa chystá niekoľko firiem rozširovať svoje výrobné kapacity

29.03.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou/Humenné/Michalovce 29. marca (TASR) - Podľa informácií z niektorých úradov práce a miestnych samospráv na území Zemplína sa v tejto časti východného Slovenska chystá zopár investorov rozširovať svoje výrobné kapacity, čím by mohlo dôjsť k čiastočnému oživeniu pracovného trhu. Miestne, ako aj firmy z iných regiónov tu chcú umiestniť svoju výrobu do novopostavených či existujúcich priemyselných areálov a zamestnávať od 40 do 200 ľudí.
Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) so sídlom v Michalovciach, Humennom a Vranove nad Topľou vnímajú pozitívne, že v súčasnosti neevidujú žiadne aktuálne hlásenia o hromadných prepúšťaniach zamestnancov, ktorých bolo v uplynulom období niekoľko. Regióny však naďalej zápasia s vysokou mierou nezamestnanosti, ktorá sa pohybuje približne na úrovni 20 %.
Čiastočné oživenie pracovného trhu očakávajú v Humennom. Asi 150 pracovných miest plánuje vytvoriť v priemyselnom parku Chemes spoločnosť Bio Products Industries, ktorá o tom informovala ešte na jeseň minulého roka. Vo svojej fabrike sa chce zaoberať výrobou repkového oleja. \"Nový investor chce rozbehnúť výrobu do dvoch rokov s tým, že výstavbu výrobných priestorov chce začať v júni 2011. V prvej etape zamestná asi 76 ľudí,\" informoval TASR Jaroslav Michálek z humenského ÚPSVaR. Dodal, že v posledných troch rokoch neboli v regióne realizované nové investície ani podstatné rozširovania výroby s pozitívnym vplyvom na trh práce. V roku 2009 dokonca zanikol významný zamestnávateľ spoločnosť Chemlon, kde stratilo zamestnanie viac ako 300 ľudí.
\"Michalovský ÚPSVaR v súčasnosti neeviduje žiadne informácie o možných nových investoroch v jeho pôsobnosti, konkrétne v okresoch Michalovce a Sobrance,\" informovala TASR pracovníčka úradu Lenka Ružinská. Dodala, že posledným zamestnávateľom, ktorý priniesol do regiónu nové pracovné miesta, je a. s. Slovakia Steel Mills, ktorá stojí za výstavbou minioceliarne v Strážskom (okres Michalovce). \"Investícia do regiónu doteraz priniesla viac ako 350 priamych a približne 250 nepriamych pracovných miest, ako aj 700 pracovných príležitostí počas výstavby,\" konkretizovala Ružinská. Fabrika momentálne spúšťa skúšobnú prevádzku valcovne.
Podľa Mariána Dribňáka z Mestského úradu v Medzilaborciach je aj napriek meškaniu výstavby miestnej priemyselnej zóny stále v hre žilinská spoločnosť Monocrystalex SK, ktorá tu začne vyrábať umelý zafír možno ešte v priebehu tohto roka. \"Plánuje zamestnať 150 až 200 ľudí,\" povedal Dribňák. Nové pracovné miesta podľa neho vzniknú onedlho aj v priestoroch areálu bývalej firmy Lusk, ktoré po zakúpení rekonštruuje spoločnosť Chetra SK. Tá sa bude zaoberať výrobou stoličiek a drevených polotovarov. Postupne plánuje zamestnať približne 80 ľudí.
O niečo bližšie k príchodu nového investora do priemyselného parku Ferovo vo Vranove nad Topľou je aj miestna samospráva. Tá ma za sebou sériu rokovaní so spoločnosťou s r. o. Ites Vranov, ktorá tu plánuje vybudovať fabriku na výrobu laboratórneho nábytku a zamestnať 40 ľudí. Ako TASR informoval konateľ spoločnosti Michal Fedor, rokovania prebiehajú už niekoľko týždňov, no ukončené zatiaľ neboli.
 

Vyberte región